Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Крепост Урвич и манастир Крепост Урвич и манастир "Св. Николай Летни"

Началото на маршрута е на 15 км от София в посока Самоков при спирка "Урвич". Мястото е известно като "Паметника на трудовака". Зад паметника се слиза по стръмна пътека до река Искър, пресича се реката по дървено мостче и се тръгва наляво по черен път.

След около триста метра пътя завива вдясно към долината между два хълма. На хълма вляво се намират останките от крепостта Урвич. Но това не е сградата която се вижда от пътя и изглежда като крепост. Тази сграда е частен дом.

Истинската крепост се намира 100-200 метра по- на север. Района около крепоста не се поддържа и е слабо посещаем. Пътеки липсват или са трудно откриваеми, храстите са завладяли и разрушили мястото.

През м. април 2007г. в медиите беше обявена тригодишната програма за Урвич предвиждаща пълно разчистване на обекта, създаване на пътеки и места за отдих, геодезични изследвания, откриване на евентуални тайни проходи и т.н. - Дано стане...

След това се тръгва към хълма вдясно където е манастира "Св. Николай Летни". До манастира има черен път. След като разгледате манастира може да се върнете към изходната точка по пътека минаваща по билото на хълма.

 

Data
Filename 143_sv.Nikolai.rar
Created by emo
Created 2007-06-16
Category Ихтиманска Средна гора
Type Sightseeing
Season Summer
GPS receiver Garmin 60Csx
Website
Downloads 635
Views 3,474
Size 5.45 KB

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Sredna Gora Ihtimanska Sredna Gora Крепост Урвич и манастир "Св. Николай Летни"