Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
вр. Чиплакбаир, Боздаг вр. Чиплакбаир, Боздаг

Връх Чиплакбаир се води най-висок за българската част на Боздаг. Боздаг (в България), вр.Чиплакбаир - 1090,8 м.н.в. - 41°26'21"N 23°58'1"E – 152гр.пир.Bg/Gr (над с.Беслен, общ.Хаджидимово).

Началото на трака е от Банско. До там всеки знае пътя. ;) С кола през Г.Делчев, Хаджидимово, Петрелик и Теплен се стига до с.Беслен. Носете си лични карти, защото е гранична зона и обикновено в Петрелик има служители на гранична полиция. В Беслен си оставяте колата в центъра, пред магазина и джамията. На центъра има хубава чешма, откъдето да си налеете вода. По пътя има само една чешма, но тя е още в началото на маршрута.

От центъра тръгвате по асфалта покрай джамията и училището. Питате за пътя за заставата. Всички ще ви го кажат и ще ви покажат в далечината заставата. Излизайки от селото хващате по хубав черен път и следвате посоката към заставата. Излизайки от селото, долу в ниското ще видите р. Места, която след някой километър влиза в гръцко.Движите се само по основния път, като внимавате да не се отклоните по някоя от многобройните отбивки. Когато стигнете непосредствено под заставата, изоставяте главния път и по по-второстепенен път стигате до нея.

От заставата може покрай нивите с тютюн, през рядка горичка и да подсечете 2 завоя на пътя, ако ли не - следвате пътя, покрай каптажа и по него излизате на самата граница при ловджийски навес (навес 2) на 100-200м източно от 152гр.пир. По пътя ще минете покрай още един ловджийски навес (навес 1). От навеса се откриват гледки към Гърция. 152гр.пир. е точно на връх Чиплак баир. До тук от центъра се стига за по-малко от 2 часа.

Оттук имате възможност да се разходите в западна посока по границата, като от почти всяка пирамида до 146 включително има пътища и пътеки слизащи в Беслен. Почти няма как да се заблудите. Ако продължите по билото ще подминете 145гр.пир. и оттам има черен път слизащ на асфалтовия път преди с. Теплен. Там на пътя има уширение и стара автобусна спирка, където може да се остави колата. Това е удачно, ако сте група с автобус или пък сте поне с две коли. Едната оставяте в центъра на Беслен, а другата при спирката. В трака съм качил и този маршрут, като той е правен върху google earth.

Маршрутът е подходящ за еднодневна разходка.

 

Data
Filename chiplak_bair_25.07.2014.rar
Created by ilievvli
Created 2014-07-25
Category Рило-Родопски масив
Type
Season
GPS receiver
Website Website external
Downloads 224
Views 3,714
Size 75.55 KB

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Mountain system Rila-Rodopi вр. Чиплакбаир, Боздаг