Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Слизане от Рилецкото било към Манастирски езера Слизане от Рилецкото било към Манастирски езера

Този трак слиза от Рилецкото било към Манастирски езера. Вървях от хижа Рибни езера по билото през Теодосиеви караули и трябваше да сляза към Кирилова поляна. На картата видях нанесена пътека, която обаче не минава през езерата. Манастирски езера ми се сториха много по-атрактивен вариант, затова реших да запиша такава възможност. Друг е въпросът, че езерата са заблатени, а едното си е направо блато.

Ориентир за мястото, където се отделяме от билото, е камениста местност след връх Дъбрава, която изглежда като „застлана“ с каменни плочи. Веднага след края на каменната настилка се отклоняваме вдясно по диагонал. Това е наглед и най-ниската точка на седловината. Ясна пътека няма почти до езерото. Наклонът тук е най-плавен и подходящ за спускане. Щом езерото се открие не се спускам директно към източния му бряг, защото е стръмно, а правя лека чупка с оглед наклонът да е по-подходящ.

Ме може да се премине по по-напряко по южния бряг на езерото към пътеката за долните езера, защото точно на брега има голяма скала, която пречи. Затова трябва да се заобиколи от източната му страна и да се върви по северния бряг. Разликата не е много голяма. С доближаване до езерото, започна да се различава нещо като пътека.

Теренът е изцяло почвен, а наклонът отначало е плавен, след което става малко по-голям, до умерен.

 

Data
Filename riletsko-bilo-manastirski-ezera.zip
Created by pttolev
Created 2021-08-26
Category Рила
Type Hiking
Season Summer
GPS receiver
Website
Downloads 37
Views 141
Size 4.06 KB
License

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Mountain system Rila-Rodopi Rila Слизане от Рилецкото било към Манастирски езера