Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Чудни мостове Чудни мостове

3-дневен преход в Родопите

Маршрута тръгва от с. Хвойна намиращо се на пътя Пловдив-Смолян, от там пътя се отклонява към с. Малево от където започва и самата следа. Пътеката започва в горният край на селото и се изкачва стръмно нагоре към хижа Кабата. Денивилацията е над 1000м, а пътя не е маркиран. На места пътеката се губи и се налага провиране сред иглолистна гора.След 1400м.н.в. се излиза на широк черен път водещ право към хижата. Малко преди нея е отбивката за един чуден каньон. Каньон малко известен на хората посещавали тази част на Родопите. За много хора посещението на каньона е много по впечатляващо от Чудните мостове.

До самият каньон се стига по стръмна, но къса пътека извеждаща малко над 1700м.н.в до един параклис построен в памет на загиналите при потурчването българи през 17в. При параклиса се разкрива страхотна панорама към билото на Родопите - вижда се Голям и Малък Перелик, Снежанка и Рожен. От параклиса се тръгва по стръмна пътека надолу към самият каньон. Пътеката изглежда сложна за преодоляване, но не представлява никакъв проблем през сухо време. От там се връщаме към хижа Кабата от където следата продължава към Чудните мостове и хижа Скални мостове.

Вторият ден включва изкачване към в. Персенк, който се подсича малко под върха, от там се върви по стар римски или тракийски път (много приятен за вървене) по който се излиза на хижа Персенк. След това започва 8-9км спускане към с. Орехово. Има множество пътеки към селото, някои от тях маркирани, но понеже се пресича и сечище вероятността от загубване е сравнително голяма. Пътя по който съм минал е много красив и разкрива гледки към карстов каньон прорязан от множество пещери и други причудливи карстови форми.

Дължината на маршрута е малко по-малко от 40км и денивилация около 1200м. Отбелязал съм и местата на нощуване в с. Орехово.

 

Data
Filename Malevo-Kanjona-Orehovo.rar
Created by atanasow75
Created 2016-04-30
Category Родопи
Type
Season
GPS receiver
Website
Downloads 107
Views 1,645
Size 47.07 KB

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Mountain system Rila-Rodopi Rodopi Чудни мостове