Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Каменната сватба Каменната сватба

Скалният феномен, наречен Каменната сватба (или Вкаменената сватба), се намира до село Зимзелен, на три километра източно от Кърджали. Представлява група скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора и животни.

Според хипотезите на учените формирането на природната композиция е започнало преди 40 млн. години, когато Източните Родопи са били дъното на топло, плитко море, разтърсвано от непрекъсната вулканична дейност. От утаената вулканична пепел и скални късове са се образували красиви скали - риолитови туфи. След оттеглянето на морето, те се издигнали и скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси.

А според суеверията на недоучилите левент момък от Зимзелен залюбил девойка от съседното село. Прекрасните и очи, сини като небето, го преследвали навсякъде. Той искал да си представи лицето и, но според тогавашните обичаи девойките били забулени, само очите им се виждали. Залинял от мъка момъкът. Старият му баща отишъл при родителите на девойката и успял да я откупи. Вдигнали тежка сватба и тържествено тръгнали към Зимзелен. Изведнъж духнал силен вятър и отвял булото на младоженката. Всички занемели пред ненагледната и хубост. Свекърът завидял на сина си и заради нечистите му помисли тутакси всички се вкаменили. Само младоженецът останал жив. Заплакал той с горчиви сълзи и помолил вятъра да вкамени и него. Вятърът изпълнил молбата му. Вкаменените сватбари и до днес стоят до една локва - незасъхналите сълзи на злочестия младоженец.

Скалният феномен е обявен за защитен обект през 1974 г

 

Data
Filename 00212kamennasvatba.rar
Created by emo
Created 2009-04-03
Category Родопи
Type
Season
GPS receiver
Website
Downloads 109
Views 1,363
Size 7.58 KB

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Mountain system Rila-Rodopi Rodopi Каменната сватба