Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Голема планина, вр. Плато и вр. Чукава Голема планина, вр. Плато и вр. Чукава

Дължина: 22 км. Време: 7-8 ч.

Връх.Чукава е първенец на дял Голема планина от Западна Стара планина. И като такъв, реших да му обърна внимание, т.е. да го изкача.

Тръгва се от с.Брезов дол в близост до манастир 7-те престола. Първоначално изкачих вр. Плато, за да проверя известни съмнения, че не е означен точно на BG Topo Maps. Така се и оказа, върхът е 200м западно от маркираната точка. Съмненията възникнаха, след като се разбра, че съседният вр. Издремец също не е означен точно. После продължих по маркировката К-Е към вр.Чукава и при едноименния горски дом поех по немаркиран горски път към върха. Гледан отстрани се създава впечатление, че е обрасъл с гора, но има голяма плоска поляна, където намерих триангулачната точка. От върхът има впечатляваща гледка към Мургаш, Козница и Издремец. Повече не успях да видя, поради крайно лошото време - сериозни тъмносиви облаци закриваха хоризонта.

Връщането беше кошмарно. Подведен от грешен съвет на дървари, се опитах да сляза до селото по източните склонове. Но пряк път не намерих. Не ми се занимаваше с "глиганинг" и продължих по черен път, който ме изведе обратно в подножието на вр.Плато. Междувременно един буреносен облак се погрижи да не остана сух (яд ме е, защото си забравих дъждобрана в колата!). В последсвие се заговорих с един симпатичен дядка, който ми каза, "че имало преки пътеки, но ако не ги знаеш от къде започват, трудно ще ги намериш". Пътища имало само към съседното село Осеновлаг и този, по който съм минал.

За финал посетих манастирската кръчма, храната там е хубава и на приемливи цени. Това беше поне малка компенсация на объркването, което ми струваше удължаване на пътя, солидно намокряне и измръзване.

Особености: Основно се върви по черни пътища. Не е препоръчително да се минава в лошо време, заради неприятни локви, които се образуват по тях.

 

Data
Filename chukava.rar
Created by LamiaTriglava
Created 2016-04-30
Category Западна Стара планина
Type
Season
GPS receiver
Website
Downloads 151
Views 2,143
Size 32.47 KB

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Balkan Western Balkan Голема планина, вр. Плато и вр. Чукава