Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
с. Буново - извор Вречка - х. Чавдар с. Буново - извор Вречка - х. Чавдар

Пряк път към вр. Етрополска Баба - вариант

Традиционно изкачването на вр. Етрополска Баба става по пътя вървящ от дясно срещу течението на р. Буновска/от ляво има успоредна пътека ако не ви се върви по път/ и от водослива и с р. Бучкатска стръмно изкачване към х. Чавдар. За отбелязване е, че маршрута е много добре маркиран. Предлагания е възможно най-късия път до върха с преминаване през хижата на връщане. Всъщност вариантите са два - единият, който предлагам е през Чучулски дол, минава ниско и плавно се изкачва към м. Калугера, където се съединява с подбилния(подсичащ масива на вр.Койловица). Това са два паралелни на различни нива,определено вторият предлага по-красива панорама. В миналото тези два маршрута бяха популярни сред туристите, използваха се интензивно и от местното население за селскостопанска дейност, сега почти замряла. Сегашното състояние и при двата маршрута: естествено маркировка няма, в голямата си част пътеките са добре очертани, но на някой места критично се губят и не бих я препоръчал на хора свикнали да се движат по маркировка. Характерни точки по маршрута:

1. При последната къща на вилната зона пътеките се разделят, направо по Чучулски дол, на ляво към подбилния маршрут.

2.Преминава се през дол и пътеката се изгубва.Ориентир е нисък каменист връх,посока към него,подсичане от ляво покрай плитък дол.

3.Вариантите са два равнозначни, в дясно преминаваме малкия дол и успоредно но него излизамие но обрасла със шипки поляна,повторно го пресичаме и сме при сеновала.Другата възможност е де не пресичаме дола, по лявата му страна достигаме до поляната,това е по-добрия вариант. А.В ляво има пътека за връзка с подбилната.

4.Тук видимата пътека се изгубва.Класическата е на дясно преминава през плитък дол, подсича от дясно нисък обрасъл връх, излиза в долната част на обширните поляни в м. Калугера и по възходящ диагонал се съединява с подбилната,междувременно вече е станала билна. В момента е изгубена под папратта, обрасла по-голяма част от поляните.В ляво по трудно, но все пак личащи кози пътечки в 5.се излиза на подбилната.

6.-7.Без път, мястото е открито и ориентирането не представлява проблем.

Аспарухов вал-трудно различими следи.

Извор Вречка - според източници, в който не съм напълно убеден, през декември 1787г. тук руски отряд под командването на ген. Дендевил се е опитал да премине безуспешно билото, давайки над 800 войници и офицери в жертва на връхлетялата ги буря.Ако това е пътя, то начинанието е било предварително обречено на неуспех и сега при нормални условия е трудно проходимо.Мемориала е направен на видно място, всъщност войските не са стигнали до тук,масовите гробове са някъде по поляните под върха в посока Етрополе.

От мемориала към селото през хижата по добре маркираният път. Връх Баба не беше покорен,но приоритета беше друг. Збл.означенията са по схемата в googleearth.

 

Data
Filename village_bunovo_chavdar_hut_01.11.14.zip
Created by Petar
Created 2014-01-11
Category Западна Стара планина
Type Hiking
Season Winter
GPS receiver Garrmin GLO
Website Website external
Downloads 467
Views 2,113
Size 603.54 KB

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Balkan Western Balkan с. Буново - извор Вречка - х. Чавдар