Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Лява река - Конарското - Череша - Лява река Лява река - Конарското - Череша - Лява река

От центъра на Лява река се тръгва по реката нагоре на северозапад. Първият километър е по асфалтиран път, а следващите 4 са по черен път от наредени камъни до Габрищица. По средата на участъка до реката има маси и огнища за пикник. Към края на този участък има табелки за Косьов камък и Синият вир.

При Габрищица пътят излиза на широко място където реката и пътят се раздвояват. На дясно отива основният приток, а нашият път продължава по моста над реката и започва да се изкачва по склона. От тук започва габровска област и има табела за Трявна. След около километър и половина пътят прави обратен завой и се стига до първите къщи на Конарското(къщата на баба Мита, най-известната кръчмарка преди 30 години в района). Коларският път продължава на север и след една серпентина поема на запад. Ние поемаме покрай къщите и плевните и след 100м поемаме на север по стръмната поляна с надпис за биволи от последния собственик. На билото продължаваме по официалния път за около километър, където пътят тръгва да подсича от юг, а ние поемаме към билото и излизаме на поляната. От там се отваря гледка и на север и на юг, а подсичащия път минава през няколко големи локви и се сливат на билото. Така движейки се по билото покрай градини и къщи излизате на асфалтов път на билото към Кръстец, който се намира на северозапад. Ние поемаме обратно на югоизток.

След около 1.5км по билото стигаме до разклон надясно към Борущица, а ние продължаваме по левия път. След още стотина метра има разклон на ляво, който слиза към поляна с хранилка, който по погрешка хванахме. Трябва да се продължи още стотина метра и на разклона да се хване най-десния път. Така по него подсичайки склона от север след километър и половина се стига на разклона над Череша. Слиза се надолу по склона между къщите. След къщите има чешма с течаща вода.

Продължавайки по основния път по билото той започва да слиза на югоизток покрай дере и достига голямо заравнение с посята царевица за диви животни. Това е местността Могилата, а на югисток се открива гледка към отвесната скала Миливска стена. Пътят е изоран за петдесетина метра и минавайки от дясно на вишка слиза стръмно към пътя за Стружната. Слизаме на изток по поречието на Елющица и след около 2км пресичаме реката и сме обратно на изходния път към Лява река и селото е на около 3км от там.

Маршрутът става и за проходима кола и велосипед като обиколката в тази посока е по-удобна защото изкачванията са по-полегати от тези в обратната посока.

Обобщение:

Лява река - Габрищица: 5км

до началото на Конарското: 1.5км

до края на Конарското: 4.5км

до Череша: 3км

до Могилата: 2км

до Лява река: 6км

 

Data
Filename track_2021-11-06konarskotocheresha.gpx.zip
Created by igenchev
Created 2021-11-22
Category Средна Стара планина
Type Hiking
Season Autumn
GPS receiver Garmin 62st
Website
Downloads 23
Views 48
Size 26.97 KB
License

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Balkan Central Balkan Лява река - Конарското - Череша - Лява река