Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Соколски манастир - пр.Шипка Соколски манастир - пр.Шипка

Тръгваме от Соколския манастир на десетина км южно от Габрово, източно от Шипченския проход. Подминаваме манастира и поляните му и асфалтовият път достига широко място, което може да е ползвано за обръщало на автобуси. Асфалтът продължава към стари масивни постройки, а под него покрай дерето продължава черен път по който поемаме ние. След 200м пътят се разклонява и ние поемаме по десния по синьо-зелена маркировка.

 
След около половин километър се излиза на полянка подходяща за пикник. За километър се изкачваме отляво на дерето и след това за още километър отдясно на дерето. Излизаме на полянка, през която преминава асфалтиран път идващ от прохода Шипка и отиващ към Чарково и Поток. Пресичаме асфалта и продължаваме по черен път на югозапад по ръта на склона. След километър достигаме разклон на ляво, а основният път се изкачва към шосето на прохода Шипка. Пътеката подсича склона на стотина метра от прохода и след около 2км се пресича шосето при къмпинг Шипка. Там зелената маркировка се изгубва, а синята върви по асфалта и след километър се излиза на паркинга на седловината на прохода.
 
Маршрутът е подходящ за горещините, защото се върви през северен склон и голямата си част върви през букова гора. За съжаление по маршрута няма вода или поне есенно време деретата са сухи.

 

Data
Filename activity_9708843517sokolski.zip
Created by igenchev
Created 2022-11-14
Category Средна Стара планина
Type Hiking
Season Autumn
GPS receiver Garmin watch
Website
Downloads 425
Views 1,249
Size 46.03 KB
License

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Balkan Central Balkan Соколски манастир - пр.Шипка