Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Шипка - х.Теменуга Шипка - х.Теменуга

От площада на Шипка със спирката на автобусите тръгвате на север към музея Чирпанлиева къща, която е нещо като исторически музей. По улицата пред музея се стига до кръстовище с 5 улици и се тръгва на север по ул. Боян Чомаков до нейният край. На запад тръгва равен черен път към манастира, а ние тръгваме на север през поляна с бурени на север и от ляво тръгва стръмна пътека с жълта маркировка. Минава се покрай изоставени лозя по стръмен улей. 

 
Пътят се заравнява когато се влезе в боровата гора и минава покрай каменни "поляни" на север. Пътят постепенно завива на изток за да стигне до дерето Торсовска вода. На дерето може да се налее вода. Право на долу отдясно слиза стръмен леко обрасъл път, но слязох до Селската река за да видя дали може от там да се слезе в Шипка. За съжаление долу пътят е обрасъл с висока коприва и не е подходящо за човек с къси панталони. Иначе по този път има електрически стълбове и най-вероятно е проходим и за около 2км слиза в селото. Изкачих се обратно в дълбок до коляно слой листа.
 
Пътеката продължава стръмно по ръта по жълтата маркировка и след около км се стига в изоставената хижа Теменуга(1100м н.в.). До хижата има път идващ от седловината Купаците на пътя между Бузлуджа и прохода Шипка.

 

Data
Filename shipkatemenuga.zip
Created by igenchev
Created 2022-11-14
Category Средна Стара планина
Type Hiking
Season Autumn
GPS receiver Garmin 62ST / Garmin watch
Website
Downloads 548
Views 1,666
Size 109.16 KB
License

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Bulgarian Mountains Balkan Central Balkan Шипка - х.Теменуга