Log in Register

Log in

 
 
 
GPS Track details
Олимп Олимп

Траклога обхваща върховете Скала, Митикас, Сколио и Стефани

Изходна точка за върховете е паркинга при Приония. От там се поема по много добре оформена пътека към хижа Spilios Agapitos. Разтоянието се взима за около 3,5-4 часа нормално ходене. Хижата е електрифицирана от агрегат, който се гаси в 22:00 часа и е водоснабдена. Топла вода няма. Предлага се храна и напитки.

От хижата се поема по добре оформена и маркирана пътека към връх Скала, който е кръстопът към върховете Митикас и Сколио. На връх Скала има табела с посоките и надморската височина. До връх Скала терена е лесен - стръмна пътека на места само каманак.

От връх Скала до връх Митикас започва технически трудния участък. Силно наклонен странично склон, като последните метри (до иглите) се катери право нагоре по скала, на места по-гладка. Кофти е ако завали и се намокри, става много хлъзгаво.

От връх Скала до връх Сколио е пътека. След Митикас имах чувството че вървя по булевард.

Изходна точка за връх Стефани е хижата. Поема се по същата пътека за връх Скала но малко след хижата се отклонявате нагоре. Мисля, че нямаше табела, но неможе да се сбърка. До заслона, който е в подножието на връх Стефани терена е лесен, като на места има участъци, по които трябва малко повече внимание. Технически трудния участък започва при катеренето на Стефани по ръба. Силно наклонен терен на места със сипеи, катери се и по цепнатини. Достига се до широка площадка, на която може да се оставят раниците. От тази площадка до пирамидата на върха са не повече от 50 метра, като терена е алпийски - много тесен ръб, отстрани са пропасти. Достига се до друга площадка, на която има болт и много удобна цепнатина в скалата за поставяне на клеми. От площадката се катери вертикална скала около 2 метра в издълбана в нея цепнатина. Тук вече всички бяхме осигурени с въже. След скалата се минава по тесен ръб ( тук водача изгради парапет), като има опасен сипей. След това се катери друга цепнатина около 2 метра и се излиза на самият връх.

 

Data
Filename 156_olymp.rar
Created by redex
Created 2016-04-30
Category Тракове от други държави
Type
Season
GPS receiver
Website
Downloads 396
Views 2,991
Size 8.7 KB

Only registered and logged in users can submit a comment.

You are here: Home GPS Tracks Categories Tracks from other countries Олимп